2015-09-17 17:34 #0 av: Kneko

En artikel om Walt Disneys liv innan den största succén kom.

Walter  "Walt" Elias Disney föddes den 5 December 1901 i Chicago. Hans moder, Flora Call Disney, var tysk-engelsk, och hans far Elias Charles Disney, var Irländsk-Kanadensisk.  Walt fick sitt intresse för att rita i ung ålder. Walt fick betalt av sin granne, Doc Sherwood, för att rita av Sherwoods häst. 

Walt gick på New Park School of Marceline 1910. När han senare började på en skola i Kansas City så träffade han Walter Pfeiffer, som introducerade Walt för filmindustrin. Walt började spendera mer tid hos Pfeiffer än hemma hos sin familj.

1911 köpte Walts pappa ett tidningsföretag och Walt sattes i arbete tillsammans med sin bror. När det var som värst så vaknade Walt klockan 4:30 och jobbade tills skolan började. När skolan slutade började han klockan 4 på eftermiddagen och fortsatte tills det var dags för middag. Det hårda arbetet påverkade hans skolgång, då han inte hade energi till skolan och ofta somnade i klassrummet.

Disney började sina high school-år på McKinley High School och tog även kvällskurser på Chicago Academy of Fine Arts. Han ritade serier till skoltidningen och ritade oftast patriotiska serier om första världskriget. Disney ville gå med i armen och hoppade av high school som 16-åring för att försöka gå med. Han blev dock nekad på grund utav sig låga ålder. Walt och en vän gick med i röda korset istället. Han sändes till Frankrike för ett år för att köra ambulans.

Walt flyttade tillbaka till Kansas City och hade drömmar om att bli skådespelare. Han beslöt sig dock för att istället satsa på serier av olika slag, oftast politiska. Han hade svårt att få jobb på de lokala tidningarna. Han blev erbjuden ett jobb genom sin brors kollega på Pesmen-Rubin Art Studio. Väl där lärde han känna Ubbe Iwerks, och tillsammans beslöt de sig för att bilda ett eget företag.

Deras företag hette "Iwerks-Disney Commercial Artists", men Walt lämnade ganska fort för att istället tjäna pengar genom Kansas City Film Ad Company. Under tiden på detta företag så blev Walt intresserad av animation, och beslöt sig för att det var det han ville hålla på med.

Walts första stora hit kallades Laugh-O-Grams. Korta videos som blev mycket populära i Kansas-området. Det blev svårt att hålla igång företaget, och tillslut blev de bankrupta. Walt beslöt sig för att flytta studion till Hollywood.

Disneybröderna startade upp Disney Brother's Studio, som höll till 1939. Deras första stora hit vad "Alice Comedies". En serie med en flicka i live action (otecknat) som hade äventyr med en animerad katt. 

Musse Pigg växte fram för att Walt behövde en ny karaktär efter att ha förlorat rättigheterna till en annan. Walt gjorde själv rösten till Musse fram till 1947. Walts fick sitt första pris tack vare Musse Pigg. Ganska snart växte karaktärer som Kalle anka och Långben fram.

Walts fru, Lillian, fick missfall vid det första försöket de försökte skaffa barn. Men lyckan vände när hon födde deras första dotter 18 December 1933: Diane Marie Disney. De adopterade senare deras andra barn, Sharon Mae Disney.

Trivia:
- Walt föredrog att bli kallad för Walt istället för Disney. 
- Wall-E är döpt efter Walt pappa, Elias.
- Det finns en lägenhet i Disneyland som Walt brukade spendera både dagar och nätter i. 
- Walt tillät inte kvinnor jobba som animerare hos honom.
- Walts "signaturhandstil" är inte hans riktiga handstil.
- Walts familj hette från början D'Isigny, vilket senare byttes till Disney.
- Ingen trodde på att Walt skulle klara av att skapa Snövit, men han bevisade motsatsen.
- Walt spelade Peter Pan i en skolpjäs.

Bilder använda i artikeln:
Public domain
Joe Penniston